ZNLV Zuid Nederlandse Lapidaristen Vereniging

Facetteren is een edele en exacte kunst: 20% slijpen en polijsten en 80 % controleren. Alle soortgelijke vlakken dienen even groot en loepzuiver gepolijst te worden. Dit gaat volgens tekening met ingevoerde maten van het slijpsel dat men wil maken. De kunst is om de steen zo te slijpen dat er zoveel mogelijk licht dat op de steen valt, ook weer wordt weerkaatst tot een mooi ‘vuur van licht’. Theorie, selectie van de steen, het materiaal, uitleg van de apparatuur, opkitten en de eerste slijpvlakken aan de steen slijpen staan op het programma voor de eerste paar avonden.

Het streven is om in de loop van de eerste periode, minimaal 1 en misschien wel 2 stenen in een briljant-vorm te slijpen. Later volgen nog veel meer dan briljante slijpsels. Het ultieme moment is wanneer de eerste geslepen steen, ingeklemd in de driepoot – pincet, al fonkelend de ronde doet onder de collega’s.
Nog mooier is het om dan nog te leren er een zetting omheen te maken bij een vervolgcursus edelsmeden van onze vereniging en er dan een compleet eigen gemaakt sieraad van te maken.

De cursus facetteren staat onder leiding van Mario Helgers.